de 3x3 Audio Stappenplan pagina

Overzicht Pagina

Op deze laatste pagina hebben we alle stappen onder elkaar gezet. We hopen dat je met dit Audio Stappenplan meer inzicht gekregen hebt in je gehele audioketen. Het besef dat het een keten is helpt bij het optimaliseren en dat kunnen we laten horen. 

Wij zijn benieuwd naar je analyse. Waar denk jij dat je kan verbeteren? Kom je plan bespreken en luisteren naar onze referentie set.

We demonstreren je graag onze open luidsprekers, referentie versterkers, studio dac’s, airtube bekabeling, stroomvoorziening, demping, en akoestische oplossingen. Zorgvuldig samengestelde oplossingen met een optimale prijs/prestatie verhouding in elke prijsklasse.
Wij neem altijd ruim de tijd voor een luisterafspraak, zodat we naast luisteren ook alle vragen goed kunnen beantwoorden. 

Op deze pagina staan alle video’s en teksten overzichtelijk onder elkaar. 

het 3x3 Audio Stappenplan

Wat kan je verbeteren?

De beste luidspreker is de luidspreker die je niet hoort. Wil jij lekker kunnen genieten van muziek, dan zal de hele audio keten moeten kloppen.  

Ben jij tevreden, of wil jij wat verbeteren? 
Weet jij waar het beter kan in jouw installatie?

In deze video vertel ik je meer over het 3×3 Audio Stappenplan van Daudio, waarmee JIJ JOUW audioset kan verbeteren.

Luidspreker
De luidspreker, het instrument van je installatie
De luidsprekers brengen de lucht in trilling. Een samenspel van de kast, de drivers en het wisselfilter. Kastprincipe en constructie, driver opbouw en materialen en wisselfilter opzet en componenten, alles heeft invloed. Ben je tevreden met je geluid? Wil je verbeteren en weet je wat je kan verbeteren? Optimaliseren kan o.a. met demping, wisselfilter opzet, componenten en bekabeling. Maar de grootste beperking blijft de kast, met de daarbij behorende vervorming, verkleuring en vertraging. Daudio luidsprekers hebben daarom geen kast, en hebben dit concept geoptimaliseerd.
Luidspreker
Aansturing
De aansturing, de muzikant van je installatie
De optimale aansturing haalt alles uit de luidspreker, net zoals een muzikant alles uit een instrument haalt. De bron (cd-speler en/of streamer), dac en versterker moeten goed op elkaar zijn afgestemd. Naast de componenten zijn ook de bekabeling, voeding en demping heel belangrijk. Hoe is dat in jouw installatie? Ben je tevreden of zijn er onderdelen die je wilt verbeteren? Maak je eigen analyse. Daarbij kan vergelijken met onze referentie je helpen om duidelijk te krijgen welke stappen jij kan zetten.
Aansturing
Akoestiek
De akoestiek, doet altijd mee
De ruimte waar je installatie staat heeft altijd invloed. Het geluid komt uit de luidspreker en bereikt direct en gereflecteerd via de wanden je oren. De plaatsing, de nagalm en resonanties kunnen het geluid beïnvloeden. Zijn jouw luidsprekers voldoende vrij opgesteld? Ken jij de nagalmtijd in je ruimte? En heb je jouw roommodes aangepakt? Wij plaatsen en meten wat er gebeurd in jou ruimte en geven advies op maat. Heb jij al eens geëxperimenteerd met je plaatsing en heb jij je nagalm en resonanties op orde?
Akoestiek

Vul in

Het werkboek

Download hier het werkboek en maak je eigen analyse van je systeem, zodat jij inzicht krijgt in jou keten en waar jij kan verbeteren. 

Lessons Learned van

de Luidspreker

In deze video delen we onze ervaringen ten aan zien van Luidsprekers

Kast
De kast is een klankkast, het grootste probleem!
De klankkast zorg voor verkleuring, vertraging en vervorming. Dit is het grootste probleem van een luidspreker. Door ingewikkelde kast constructies en materialen is een gedeelte op te lossen. Maar er is een veel slimmere oplossing, de open baffle dipool behuizing. Het dipool open baffle principe dat Daudio toepast zorgt voor extreem lage vervorming, verkleuring en vertraging. Het gevolg is dat je alleen muziek hoort, het geluid lijkt niet uit de luidspreker te komen. Een ongelofelijke ervaring.
Kast
Drivers
Drivers geoptimaliseerd voor dipool
De meeste drivers (woofers en tweeters) zijn ontwikkeld voor algemene toepassing. Door ze specifiek te ontwikkelen kan je ze optimaliseren. Wij hebben onze units geoptimaliseerd voor dipool weergave met als gevolg dat ze nog sneller zijn geworden en een makkelijkere natuurlijkere weergave hebben gekregen. Details zoals je ze nog nooit hebt gehoord.
Drivers
Filtering
Eigen methode & component optimalisatie
Daudio hanteert een eigen filter methode, om met zo min mogelijk beïnvloeding de drivers naadloos in elkaar over te laten gaan. Een iteratief tijdrovend proces van meten & luisteren. Daarbij hebben wij ook uitgebreid de tijd genomen voor de selectie van de juiste componenten, want die hebben ook veel invloed.
Filtering

Lessons learned van

de Aansturing

Om ervoor te zorgen dat je alles uit je luidspreker haalt is het noodzakelijk dat de aansturingscomponenten goed matchen. De versterker moet zowel het midden en hoog harmonisch goed aansturen als ook het laag onder controle houden. Daarnaast zijn er ook grote verschillen in de kwaliteiten van de verschillende bronnen en DAC’s. 

Bron
Bitperfect
De belangrijkste taak van de bron is dat het muziek bestand bitperfect wordt gelezen en op een zo hoog mogelijk niveau wordt aangeboden aan de DAC. Er zijn verschillende software oplossingen met goede audio weergave. Onze voorkeur heeft Roon, omdat het naast erg goede audio weergave ook een heel gebruiksvriendelijke bediening heeft en een hele mooie muziek database. De software draait op een eigen streaming server.
Bron
DAC
Omzetting van studiokwaliteit
Digitaal naar Analoog omzetting filtering en timing. Wat er in een DAC gebeurd is best complex. Er zijn best veel DAC's die goed presteren, zij het met kleine verschillen. Wij zijn erg gecharmeerd van de Merging Technologies DAC's, wat ons betreft een klasse apart, die niet voor niets in veel studio's worden gebruikt. Daarnaast zijn wij onder de indruk van de geïntegreerde Lyngdorf TDAI streaming versterkers met ingebouwd DAC. Zowel de Merging als Lyngdorf worden met een netwerkkabel verbonden met de streamingserver.
DAC
Versterker
Kracht en soeplesse
Het doel van een versterker is om het signaal te versterken en daarbij zowel een mooie harmonische weergave van het mid/hoog als een prachtige beheersing van het laag te hebben. Voeding en het versterker principe zijn ook heel belangrijk. Wij hebben meerdere versterkers, waaronder hele mooie, op onze luidsprekers beluisterd. Zelf hebben wij twee referentie versterkers ontwikkeld, die laten horen waar onze luidsprekers toe in staat zijn. Deze zijn met Ncore en Purify technologie opgebouwd. Tevens zijn we erg onder de indruk van de Lyngdorf TDAI versterkers. Tot slot is bekabeling en stroom voorziening ook heel belangrijk. Wij hebben daarvoor eigen AirTube bekabeling ontwikkeld.
Versterker

Lessons learned van

de Akoestiek

De ruimte doet altijd mee. Je hoort het geluid immers altijd via de lucht die in de ruimte tussen de luidspreker en je oren zit. Ook zal het geluid weerkaatsen tegen de muren en even later bij je oren aankomen. Je neemt dus altijd een samengesteld geluid waar van directe en weerkaatste geluiden. 
Het optimaliseren van de plaatsing en het beheersen van de nagalm en de roommodes is dus erg belangrijk om te komen tot een optimale geluidservaring.

Plaatsing
De gelijkbenige driehoek, met ruimte tov de muren
Bij de plaatsing is een symmetrische opstelling, een gelijkbenige driehoek aan te raden. En daarbij moeten zowel de luidsprekers als de luisterpositie bij voorkeur meer dan 75 cm uit de muur staan. Door dit te doen worden de invloeden van reflecties geminimaliseerd. Ook kan je met een beetje meer of minder indraaien de gewenste focus creeren. Wat schuiven, meten en verschillende posities proberen loont om de optimale positie te bepalen.
Plaatsing
Nagalm
Meten is weten + dempen of diffusie
Het beheersen van de nagalm verbetert de verstaanbaarheid en het luistergenot in de ruimte. Doel is om de nagalm tijd (RT60) rond de 0,4s te krijgen en liefst niet hoger dan 0,6s. Hoger zorgt door de vele reflecties ervoor dat het luisteren veel meer energie kost en daarmee minder ontspannen is. De nagalmtijd is te verminderen door het toepassen van demping of diffusie. Het beste kan je beginnen op de eerste reflectiepunten. Of op specifieke punten in de ruimte die zorgen dat vooral in een bepaald frequentiegebied galm ontstaat wat het geluid sterk kleurt. Wij raden aan door meten en op gehoor de gewenste hoeveelheid te plaatsen.
Nagalm
Resonanties
Roommodes, horen bij je ruimte
Als laatste element zijn er de roommodes. Dit zijn resonanties die ontstaan door de geluidsgolven van lage tonen en hebben direct te maken met de lengte, breedte en hoogte van je ruimte. Door ze te meten op de luisterpositie en enkele plaatsen erom heen krijg je een inzicht in de resonanties. Vervolgens kan je ze in je filtering aanpassen. Ook is het mogelijke om met akoestisch oplossingen, zoals bass traps, het laag onder controle krijgen. Resultaat van deze acties is een mooi gebalanceerd laag, zonder vervelende laag resonanties.
Resonanties

Dat was best veel informatie. Wil je weten hoe dit klinkt?
Maak dan nu een vrijblijvende luisterafspraak om het zelf te kunnen beleven. 
Dan kan je zelf ervaren hoe prettig het is om naar een geoptimaliseerd audiosysteem te luisteren.
En de koffie staat klaar!