Akoestiek

Zoals uitgelegd in het 3×3 Audio Stappenplan is naast de luidspreker en de aansturing, de akoestiek het derde belangrijke element. De akoestiek doet altijd mee. Bij levering van onze luidsprekers en apparatuur geven wij altijd een plaatsingsadvies en doen wij een meting, waarna we het systeem hierop inregelen. 

Plaatsing

Meerdere zaken zijn belangrijk bij het plaatsen van de luidsprekers.
De driehoek opstellen is de basis. Symetrie is belangrijk om ervoor te zorgen dat de rechter en linker luidspreker ongeveer dezelfde akoestische relecties heeft. Dit bevordert het stereo beeld. 
De afstand tussen de luidsprekers en de achtermuur, zijmuren en de muur achter de luisterpositie zijn ook heel belangrijke. Doel is dat de wand en plafond/vloer reflecties niet storend zijn.  
Vervolgens kan je met het indraaien meer of minder focus en breedte realiseren. 
Ook expirimenteren is belangrijk. Enkel centimeters verschuiven kan soms grote weergave verschillen opleveren. 

Akoestiek meting

De akoestiek meting bestaat uit twee onderdelen. We meten de roommodes en de nagalm op verschillend plaatsen in de ruimte. 
Roommodes zijn de laag frequente resonanties. Deze zorgen ervoor dat de laag weergave vaak hinderlijke pieken en dalen laat zien. Dit heeft te maken met de golflengte en de afmetingen van de kamer. Roommodes zijn er in de lengte, breedte en hoogte. Met de meting krijgen we inzicht in de freqentie en hoogte van de resonantie.
Tevens meten we de nagalm. Dit betreffen voornamelijk de midden en hoge tonen. De meting geeft inzicht op welke freqenties de nagalm optreed en hoe lang het duurt voordat een geluid is uitgestorven. Te veel nagalm is erg storend, te weinig klinkt erg droog. 

Filter & Demping

Met het inzicht verkregen door de meting over de roommodes en de akoestiek gaan we vervolgens aan de slag. 
De roommode resonantie pieken zijn in het filter van de luidspreker of de bron digitaal of analoog aan te passen. Afhankelijk van de audioset zijn er dus meerdere mogelijkheden om het op te lossen.
De nagalm wordt onder controle gebracht door het aanbrengen van dempings of diffusie materialen, beginnend bij de eerste reflectie punten.
In elke ruimte is anders, omdat ook meubels, kasten, wandbekleding, vloer en plafondafwerking allemaal invloed hebben. 

De rust die je een goede akoestiek geeft is verslavend en geeft heel veel extra luisterplezier. De optimale afstemming tussen je luidspreker, apparatuur en akoestiek raden wij dan ook ten zeerste aan. 

Wil je ervaren hoe iets kan klinken kom dan bij ons luisteren.