Lessons learned van

de Akoestiek

De ruimte doet altijd mee. Je hoort het geluid immers altijd via de lucht die in de ruimte tussen de luidspreker en je oren zit. Ook zal het geluid weerkaatsen tegen de muren en even later bij je oren aankomen. Je neemt dus altijd een samengesteld geluid waar van directe en weerkaatste geluiden. 
Het optimaliseren van de plaatsing en het beheersen van de nagalm en de roommodes is dus erg belangrijk om te komen tot een optimale geluidservaring.

Plaatsing
De gelijkbenige driehoek, met ruimte tov de muren
Bij de plaatsing is een symmetrische opstelling, een gelijkbenige driehoek aan te raden. En daarbij moeten zowel de luidsprekers als de luisterpositie bij voorkeur meer dan 75 cm uit de muur staan. Door dit te doen worden de invloeden van reflecties geminimaliseerd. Ook kan je met een beetje meer of minder indraaien de gewenste focus creeren. Wat schuiven, meten en verschillende posities proberen loont om de optimale positie te bepalen.
Plaatsing
Nagalm
Meten is weten + dempen of diffusie
Het beheersen van de nagalm verbetert de verstaanbaarheid en het luistergenot in de ruimte. Doel is om de nagalm tijd rond de 0,4 te krijgen. Hoger zorgt door de vele reflecties ervoor dat het luisteren veel meer energie kost en daarmee minder ontspannen is. De nagalmtijd is te verminderen door het toepassen van demping of diffusie. Het beste kan je beginnen op de eerste reflectiepunten. Wij raden aan door meten en op gehoor de gewenste hoeveelheid te plaatsen.
Nagalm
Resonanties
Roommodes, horen bij je ruimte
Als laatste element zijn er de roommodes. Dit zijn resonanties die ontstaan door de geluidsgolven van lage tonen en hebben direct te maken met de lengte, breedte en hoogte van je ruimte. Door ze te meten op de luisterpositie en enkele plaatsen erom heen krijg je een inzicht in de resonanties. Vervolgens kan je ze in je filtering aanpassen. Ook is het mogelijke om met akoestisch oplossingen, zoals bass traps, het laag onder controle krijgen. Resultaat van deze acties is een mooi gebalanceerd laag, zonder vervelende laag resonanties.
Resonanties

De Lessons Learned van de Akoestiek
Natuurlijk kunnen we er nog veel meer over vertellen
en dat doen we graag tijdens een afspraak.

We hebben tot slot alles op 1 overzicht pagina alle stappen en lessen onder elkaar geplaatst.
Al je het zo bekijkt best een uitgebreide en  complexe keten,
maar als je de hele keten optimaliseert is het puur genieten. 

Natuurlijk mag je ook nu een luisterafspraak plannen,
zodat je met eigen oren kan horen wat er mogelijk is.